favorit i repris nr. 3: polisen är en armé som vaktar på oss

15.08.2016 kl. 11:56

kära läsare, med viss bestörtning har vi föjlt med händelserna i kiev, ukraina, där civilpersoner som inte har gripit till vapen blir skjutna av sin egen poliskårs prickskyttar. "sånt kan aldrig hända i det upplysta norden" tänker då kanske nån. men faktum är attprecis samma sak hände i göteborg för 13 år sen.

till skillnad från ukraina, där demonstrationerna har pågått i månader, och demonstranterna har ockuperat myndighetsbyggnader osv., hade i göteborg kravallerna bara pågått i några dar när polisen började skjuta och inga byggnader hade ockuperats.

till skillnad från i ukraina, där demonstrationerna har fått förstärkning av närmast militanta högerextremister som öppet har övat attack mot polisen med egen, hemgjord kravallutrustning och brandbomber, så bestod demonstranterna i göteborg endast av idealistiska ungdomar och bråkiga anarkister, som dock inte hade andra vapen än vad de hade samlat ihop på stan.

till skillnad från i ukraina, där polisen började skjuta som en del av hårda drabbningar mellan stora mängder poliser och demonstranter, där demonstranterna ibland var i överläge och t.o.m. arresterade poliser och höll dom inspärrade i sina ockuperade byggnader, så sköts demonstranten i sverige när han var ensam och han sköts i ryggen som han hade vänt mot poliserna, som stod ett tiotal meter bort.

den svenska polisen sköt alltså som en följd av några dagars demonstrerande en ensam demonstrant (beväpnad med en käpp) i ryggen, utan att först ens ropa nån varning åt honom. skottet var placerat för att döda, det träffade njuren, mjälten och kroppspulsådern och på ett tiotals meters avstånd var det omöjligt för polisen som sköt att veta att inte skottet skulle träffa hjärtat några centimeter bort (tvärtom måste polisen ha räknat med att hjärtat ingår i målområdet).

så precis samma sak inte bara kan hända, utan har hänt, i norden. det är viktigt att komma ihåg att polisen, trots sin vardagliga roll som trafikkontrollant, är en beväpnad armé som inte bromsar för att skjuta på folket, om det slutar lyda lagen. genast då det slutar lyda lagen, de facto. vi är hela tiden vaktade på av beväpnade vakter, och det är bara för att vi så totalt har internaliserat vår underkastelse som vi inte ens märker det.

den elaka bloggaren
Kommentarer (4)
Hej! Vad händer här? Det slog mig bara, att bloggarna jag läser just nu är ungefär tre och att det börjar bli lite glest mellan elakas inlägg. Tänkte bara uppmärksamma det. I väntan på nåt nytt!
ponks31.10.16 kl. 00:05
beklagar att det har blivit så här tyst, just nu ser det lite ut som att den elaka bloggen kanske tystnar. tyckte det blev för mycket upprepning och så glest mellan kommentarer att jag tänkte att de få läsarna antagligen upplevde samma sak. funderar på andra uttrycksformer och medier! lycka till med bloggandet!
02.11.16 12:26
Instämmer med föregående. Din blogg är saknad! Hoppas du tar upp bloggandet snart igen.
Lindman31.10.16 kl. 00:36
tack för dom orden, hänvisar till svaret ovan, lycka till med skrivandet!
02.11.16 12:27
vad synd ändå! förstår o delar känslan av att konstant upprepa sig. jonä, inte ska man behöva hålla på med nåt, om det inte lockar. lycka till med de andra medierna! men synd ändå.
ponks11.11.16 kl. 00:58
bra inlägg hörru
fivefourclub05.06.17 kl. 15:45