favorit i repris: det värsta är att vi förtjänar det

02.08.2016 kl. 15:07

kära läsare, jag går igenom bloggen och funderar allvarligt på att lägga ner den och istället göra nåt av de hundratals sidor av skriven text jag har samlat på mig här. i samband med det snubblade jag över en text som jag tyckte kändes ganska bra. varsågoda:

kära läsare, ibland när vi överväldigas av känslan av att inte kunna förstå hur vi måste vara född i en tid då allt går så käpprätt åt helvete för världen (biosfären) slås vi av den trösterika tanken att vi sist och slutligen har förtjänat det*, vi allihopa alltså. alla vi som konsumerar som idioter - även de mer medvetna bland oss, som ändå fyller sina liv med plast och elektronik och t.o.m. kött.

alla fattiga mänskor som inte gör uppror, inte på något sätt, utan kanske genom att rösta på sannfinländarna eller låta bli att rösta i bästa fall. om inte de rika hamnar i trubbel varför skulle de sluta dominera och göra andra fattigare? indignation nånstans på nätet (t.ex. här) kommer inte att stoppa överklassen från att fortsätta suga ut andra.

"men det är ju inte de övriga djurarternas fel, varför ska de dö ut", well, strängt taget, varför gjorde de inte mer motstånd mot mänskorasen medan de ännu hade en chans? varför gav skogarna som nu håller på att skövlas och förvandlas till trädåkrar ett så bra skydd och så mycket föda åt den där nakna apan att de kunde utvecklas till den plåga de är idag?

strängt taget är det inte mänskans fel att den fick utvecklas till en så överlägsen, vidrig liten sak och inte heller de narcissistiska, dominanta alfahannarnas fel att de lyckades få världen så totalt i sitt grepp. det var ju inte som att det inte fanns miljarder med andra mänskor som istället för att fjäska för dem och inordna sig i deras företag kunde ha gaddat ihop sig, slängt dem i fängelset och skapat en bättre världsordning baserad på kärlek och förståelse.

* - "men barnen har väl inte förtjänat det", dom är mänskor dom också, om barndomen är en skola för livet, varför skulle inte det viktigaste läroämnet vara mänsklighetens jävlighet, det vore ju lite missvisande annars?

den elaka bloggaren