skogen är gud, del 2

05.06.2016 kl. 12:23

kära läsare, jag har någorlunda ofta skrivit om hur stan är designad för att beröva mänskor den njutning som naturen gratis ger dem så att de istället ska konsumera så mycket som möjligt och här finns en text där forskare konstaterar typ samma sak och lite mera om det iditiotiska i att påstå att det är ekologiskt att bygga täta städer.

det fick mig också att tänka på den sega myten att det bara är ett modernt påfund att njuta av naturen, att i gamla tider hade folk en rent pragmatisk inställning till det övriga levande som bara gick ut på att klara livhanken. jag läste ivan turgenjevs "en jägares dagbok" från 1852 som var ett bra exempel på motsatsen.

"genom trädens nakna bruna grenar lyser den orörliga himlen fridfullt vitaktig, här och var i lindarna hänger de sista guldfärgade bladen kvar. den fuktiga marken känns mjuk under fötterna, de höga torra grässtråna rör sig inte, långa trådar glänser på den bleknade gräsmattan.

bröstet andas lugnt men själen fylls av en sällsam ro" - jag tror inte att ivan den dan saknade en kaffe från det närmaste köpcentrets starbucks.

den elaka bloggaren