saker man försöker på måste misslyckas, mänskor måste dö, världar måste utrotas

06.05.2016 kl. 10:22

kära läsare, en tanke drabba mig för nån dag sen när jag blev ställd frågan (på ett filosofiskt plan) varför barn ska måste dö (i t.ex. cancer). det slog mig att det måste de naturligtvis göra. eftersom naturen måste testa olika variationer för att hålla en art vid liv och vissa av de variationerna måste ha svagheter som gör att de dör också i tidig ålder (eller i medelåldern eller så tidigt som under graviditeten t.ex.).

precis samma gäller för saker man försöker sig på oberoende av hur seriöst man ger sig in i dem. det må låta som en kliché (och det är det). det är bara också sant: för att leva ett verkligt modigt och kreativt liv måste också saker man försöker sig på misslyckas, t.o.m. rejält, t.o.m. kanske så att man själv kommer ur det hela rejält skadad.

det är det enda sättet att skapa en värld med tillräckligt många variationer för var lyckan sku kunna leva vidare för att den ska kunna göra det i åtminstone de delar som råka träffa rätt. eftersom målet hela tiden rör på sig och man inte ständigt bara kan sikta rakt fram (på den stereotypiska mallen). därför måste vissa ansträngningar rinna ut i sanden.

det enda som är viktigt i det hela är att det är meningslöst att bli rädd för livet bara för den sakens skull. 1. för att livet inte bryr sig om man är rädd för det, det händer ändå. 2. för det värsta som kan hända i livet är döden och döden är en finare form av livet. 3. för att efter död kommer liv ändå.

den elaka bloggaren