en blint skenande tävlingsinstinkt (med en sportdåre och mobbare som statsminister)

28.06.2014 kl. 15:37

kära läsare, vi träffade igår vår syster som berätta att hennes yngre son har blivit väldigt ensam i skolan, för att han "nu kanske inte är så hemskt tuff, utan väldigt snäll och försiktig". orden gjorde oss förbannad. man ska förstås, i en kall storstads/innerstadsmiljö, vara cool och ständigt medveten om sig själv och den image man ger, de små hierarkierna, vem man ska hänga med och vem man inte har rätt att betrakta som en gelike för att vara en del av gänget.

den här atmosfären, som tack och lov saknades i vår - inte kanske småstads, men mindre stads - skola när vi var ung, men som finns överallt annanstans där den senmoderna vuxenvärldens tävlingsatmosfär har genomsyrat också den yngre generationen, har skapat en del monster. anders behring brevik var ett (vi läste åsne seierstads bok om hans liv och hur han stöttes ut redan som tonåring, enligt en gammal vän för att han bar ett par dyra byxor "just för länge" efter att de över en natt blev helt otrendiga).

det är den atmosfären som förstör så förbannat mycket. vi har en bekant som har en explosiv tävlingsinstinkt och gör alla situationer till små helveten för dem som är inblandade. sist köpte han en lägenhet och pga. att han köpte över sina tillgångar måste han renovera den dag och natt utan inhyrd hjälp för att ha råd med den (den var i uselt skick och måste snabbt totalrenoveras för att de skulle kunna flytta in där), allt för att nå ett trappsteg uppåt i den sociala hierarkin. i processen gav han nästan magsår åt sin granne, en ensamstående dam, som i desperation försökte få slut på renoverandet utanför alla tillåtna tidsgränser. enligt honom var hon en fjolla som borde hålla tyst. lovely.

och exemplena tar inte slut. bara tävlingsinstinkten kan driva mänskor till att försöka tjäna pengar inom affärsgrenar som bara förstör världen. statustävlan får mänskor att skaffa en större bil, ett större hus etc. än de behöver, skulle må bra av, världen skulle stå ut med osv. och ständigt droppar de känsligare eller de okänsliga men dåligt utrustade mänskorna ur den här tävlingen och riskerar att krossas under hjulen och det är så jävla onödigt, eftersom livet inte behöver vara sådant, det behöver inte vara ett ständigt race. den lilla klick som eventuellt njuter av det ska inte få forma alla våra andras liv till nåt det inte borde vara.

den elaka bloggaren