döda vänner kan betala hyran

kära läsare, jag såg att dykarna jag skrev om för några år sen, de som fick se två av sina vänner dö av panik nere i en undervattensgrotta, och som senare hämta upp sina vänner och deltog i arto nybergs talkshow och prata om händelsen i termer som "kaveria ei jätetä", att de hade filmat alltihopa och det nu visas en film på bio om spektaklet.

tänk så ädelt. när de gav sig ner i vattnet och före det när dom planera operationen så var de inte mer överväldigade av det tragiska i händelsen än att de kom ihåg att se till att dokumentera allt i tillräckligt hög kvalitet för att visa på bio. kaveria ei jätetä ainakaan kustannussyistä.

om de - vilket jag nästan gissar - överlåter (åtminstone en del) av inkomsterna från filmen till nåt välgörande ändamål (t.ex. de döda vännernas familjer) så undgår de åtminstone inte att bli filmhjältar i sin egen lilla bubbla. good for them. mänskor slutar aldrig att överträffa sig själva i sin totala hederslöshet.

(det värsta för mig var att jag först skrev en text som hette "när mänskligheten övermannar kamrersamhället" om händelsen, men det visa sig ju vara en totalt felaktig och överoptimistisk analys, och till mitt försvar så ändra min åsikt när jag såg dykarna i tv-intervjun.)

den elaka bloggaren
18.02.2016 kl. 17:18

nyttan och faran med droger och våld

kära läsare, igår råka jag läsa en text om ekorrar som äter flugsvamp. man vet inte om flugsvamp kanske inte är giftigt för ekorrar, men antar att dom kan ha hallucinationer. det fick mig att tänka på droger och hur mänskligt - och också djuriskt - det är att vilja transcendera den vanliga verkligheten, den låsta vardagshjärnan.

precis som man också kan göra med våldets rus.

det finns dock en baksida hos alla mediciner. du kanske kommer åt symptomen men inte själva sjukdomen. om du jobbar på mcdonald's, som jere på bilden ovan, och hjälper dem skicka miljarder till skatteparadis medan du matar dina medmänskor med kolhydrat- och fettfluff, och är "yhtä hymyä" dagarna i ända, eftersom du vet att du kan få din dos våld däremellan, så funkar det inte helt som det är tänkt.

allt måste doseras.

den elaka bloggaren
16.02.2016 kl. 10:30

staden är satan, skogen är gud - och lite om proportioner

kära läsare, jag känner det som att jag har förlorat känslan för proportioner. inte så, att jag tycker att jag har fel proportioner, utan som att jag inte kan avgöra om jag har rätt eller fel. jag måste kunna tänka på annat än ämnet i texten nedan, sist och slutligen är det ett minimalt problem att det hos vissa finns ett stort behov av att förneka de problem som uppstod med asylvågen.

det är inte de som kommer att ordna så att det finns mer poliser på stan om så behövs etc. jag borde inte bli så arg när jag läser sånt som texten jag länka till nedan, jag borde förstå den psykologiska bakgrunden, ilskan över att nåt som borde vara så rent och klart var mer grumligt.

idag fick jag lön och till min glädje fanns det tillräckligt kvar på kontot från förra lönen för att donera några hundringar till luonnonperintösäätiö, som köper upp skog för att skydda den. jag har inte sett tillräckligt av skogen den senaste tiden, främst pga. sjukdom och katastrofalt väder, som har förstört möjligheten att skida.

men istället vann vi skogsvänner via nätet en batalj mot dom vidriga förbannade skogsdödarna upm när greenpeace fick slut på kalhyggena på ärjänsaari. då visste man att de tusentals euron som gått till den adressen gjorde nytta, tack kära alla dom som äventyrade sin flyktiga fysiska varelse för att rädda dom träd som fått växa i mer än hundra år ifred tills kapitalet tänkte förvandla dem till sågspån för att göra sig självt ännu mer rikt.

 

den elaka bloggaren
12.02.2016 kl. 10:12

rimlighet och orimlighet i våldtäktsdiskussionen

kära läsare, det är helt hemskt att ännu måsta skriva om det här, men jag läste en tidningskolumn av en bloggare idag och jag kan inte hjälpa att jag i timtal efter fundera på hur det har gått så här fel. det räcker med meningen som påstår att eventuellt finska män är upprörda över asylsökandes sexualbrott därför att de vill "försvara sina egna friheter" för att hela texten, precis hela, ska vara helt förlorad.

jag har nångång tänkt jag sku formulera mina tankar kring "rimlighet" - efter att jag läste daniel kahnemans "tänka snabbt och långsamt" om bl.a. hans forskning i vad folk upplever som rimligt. jag tyckte begreppet var intressant - hur man genom att skapa falsk rimlighet å ena sidan (genom lyckad pr) kan få mänskor att svälja orättvisa eller å andra sidan genom att lyckas väcka mänskors känsla för orimlighet (genom lyckad anti-pr) kan väcka den sovande massan.

det som jag ser hända i diskussionen om asylsökandens sexbrott visar enligt mig vad som händer när folk ger sig ut i orimligheter. här finns flera orimligheter som i en kedja:

1. asylsökande borde inte bara inte ge sig ut i grupper på stan och förnedra, misshandla, trakassera och våldta kvinnor (t.ex. genom att i grupp slicka en dotter i ansiktet medan några andra misshandlar mamman) - de borde ta det jävligt lugnt, eftersom ingenting kan explodera i ansiktet på mänskor som orimligt mera än att svara på den de facto enorma gästvänlighet som har visats på det här viset.

2. när polisen och media helt korrekt börja rapportera om att det förekommer en helt ny form av sexbrott på stan så var det orimligt att börja påstå att det här inte är ett dugg nytt i finland (faktum är att jag själv inte kan tro den säkerhet med vilken det visar sig vara förövare med utländska namn som räknas upp när man läser om gruppvåldtäkter, senast en dom i dagens nyheter, även om det var tidigare än asylboomen, det var inte den här nyheten dock).

3. och det är helt orimligt att hålla i den bisarra memen att de som pratar upprört om det här fenomenet (endast männen av dem, får man anta, eftersom massor med kvinnor också diskuterar det) i övriga fall tycker att våldtäkt är ok och kan försvaras om förövaren är finländare och kvinnan lättklädd eller i fyllan. det är förbannat orimligt.

4. och det är extremt orimligt att ta det ett steg längre, som i kolumnen jag länkade till ovan, och påstå att man inte bara annars skulle försvara sexbrott, man t.o.m. är emot utlänningars sexbrott därför att de konkurrerar med de sexbrott man själv tänker utföra, typ, så länge som döttrar och mödrar på stan är omringade av asylsökanden som slickar dem i ansiktet mot deras vilja och misshandlar dem kan man själv ju inte komma fram att göra samma sak.

den här mängden av orimlighet är bara helt ohållbar. det behövs extrem skärpning. helt extrem skärpning.

den elaka bloggaren
09.02.2016 kl. 19:53

hen var riktigt slut

kära läsare, jag har inte glömt bloggen, jag har bara varit riktigt ordentligt sjuk i en vecka, så har inte känt nåt behov att avreagera mig skriftligen här.
den elaka bloggaren
08.02.2016 kl. 13:53

om hen säger att hen är slut så är hen säkert det

kära läsare, jag kom att tänka på nåt jag läste i en bok om ledarskap. jag läste den som kurslitteratur för en fortbildning för förmän jag gick på. där stod ett gott råd (obs, ingen ironi): när en mänska säger att hen inte orkar eller klarar av något så tro alltid på det, mänskor har i allmänhet väldigt hög tröskel för att erkänna sina brister och när de väl gör det känner de sig antagligen helt slut eller vilsna.

det är ett intressant råd och jag har tänkt mycket på det. man ska inte säga "kämpa på" utan man ska ta det på allvar (man kan förstås också säga "kämpa på" men man måste också ta det på allvar och tänka på vad som bör göras åt situationen).

det är också ett intressant råd eftersom jag har sett mänskor böna och be om att få hjälp när de inte orkar eller erkänna rakt ut att de inte klarar av, men ändå bara få beskedet att de måste orka vidare, de måste klara av. faktum är att jag har sett ett tiotal förmän på en fortbildning sitta och prata om att deras primära uppgift nuförtiden är att förbise att deras underordnade säger att de inte orkar och inte klarar av och ändå uppmana dem att hörsamma orderna uppifrån och fortsätta som förr.

det finns en klar motsägelse där nånstans, finns det inte?

den elaka bloggaren
02.02.2016 kl. 15:13

samhället är ett fängelse (ännu en kväll med våld)

kära läsare, jag hade en bra kväll på brottningsmattan igår. vi brottades mer än vanligt, allt som allt en timme av de två träningstimmarna, så det var väldigt våldsamt. skönt. helt super att få dominera andra män på mattan och också att få kämpa ur underläge och försöka rädda sig från att bli strypt.

där var en ung, ny kille som verka vara i stort behov av våld. han verka spänd och nervös och his eyes weren't quite right. han hälsa på mig redan i omklädningsrummet när han såg att jag tog på mig min bjj-dräkt och insåg att vi var påväg till samma träning och det fanns nåt lite paniskt i hans sätt att skaka hand och berätta att han var ny här.

"det är bra, bra att du har börjat" sa jag och försökte lugna ner honom med mitt tonfall.

i slutet av sessionen hade vi en lite sentimental stund då tränaren berömde en gammal elev som hade dykt upp efter en längre utlandsvistelse för att visa hur mycket han hade lärt sig under åren som gått. sen börja dom flesta gå hem och vi som var mer hängivna stanna lite till. jag hörde tränaren uppmana den unga killen att komma igen nästa vecka, men då med utrustning och då måste han köpa träningstid.

"men jag har inte pengar" sa den unga killen med den spända blicken. jag hörde en suck komma ur min tränare och han var tyst en liten stund. "kom nästa vecka ändå så ser vi vad vi kan göra" sa han. och vem vet om han rädda ett liv där och då.

den elaka bloggaren
29.01.2016 kl. 17:03

i det fantastiska new york (obs! ironi)

kära läsare, på söndan var jag med min flickvän och skida i esbo centralpark (jag bor inte i esbo men ville testa på ett nytt spår). igen blev jag överraskad över hur bra man i tiderna tänkte när det gällde skog och insåg att mänskor som bor i städer behöver större områden av orörd skog omkring sig för att må bra. förr i tiden, obs., nu vill man ju helst av allt bara bygga över dem (se t.ex. här).

medan jag skida bland dom höga, vackra träden kom jag att tänka på namnet "centralpark". det fick mig att tänka på nåt som hör till det som äcklar mig lite mera här på jorden. nämligen när nån reser till new york (garanterar ca. 50+ tummar upp på fb) och sen efteråt berättar om hur häärligt central park är. man har flugit kring halva jordklotet till en enorm stad och tänk där fanns en park.

för att illustrera hur fel de här mänskorna har tänkte jag här publicera kartor över esbo och helsingfors centralparker med new yorks "fantastiska" central park som en röd skugga i samma skala överlagd, som jämförelse. ja, är det inte otroligt. obs. ironi.

    

helsingfors.

esbo.

den elaka bloggaren
26.01.2016 kl. 18:37

känslan då man pratar med en arbetslös

kära läsare, jag fråga en person som brukar vara inhoppare på mitt kontor om det sku passa med en viss arbetstur om ett par månader och vänta mig ett "nej" eftersom det var en så random tid, en förmiddag endast följt av en kvällstur samma dag. men svaret var ja.

jag tog en stund för att smälta svaret och tänkte sen att jag måste fråga, för att vara en medmänniska, hur det går på jobbfronten just nu. det gick dåligt, var svaret, "jag är nu officiellt arbetssökande". det här alltså som en ändring från att kalla sig "frilansare".

det är en glidande skillnad antar jag, när man får så få snuttjobb så man inte ens kan kalla sig frilansare heller. och jag insåg vilken avgrund av olika upplevelser som fanns mellan mig och inhopparen när vi prata. jag med min fasta anställning och förmansroll, hen redo att ta emot vilka turer som helst för att få ihop lite pengar.

och det är säkert inte det att hen är så inkompetent och lat och att jag är så mycket bättre. utan att det är som i leken där stolarna blir färre, vissa bara råkar vara närmare en stol då musiken slutar spela, det är lite som ett lotteri. och det är jävligt viktigt att komma ihåg när man tar emot sin månatliga lönecheck.

det är inte för att man är så mycket bättre som man får den och inte de andra.

den elaka bloggaren
21.01.2016 kl. 11:15

låt oss ändå inte glömma om männen att...

kära läsare, vi ska ändå inte glömma det att dryga tre fjärdedelar av de unga männen tycker det är helt ok att tillbringa åtminstone ett halvår med att leka och förbereda sig för krig.

här ett lån om hur världen kan se ut under krig, ur boken "kriget har inget kvinnligt ansikte" av nobelpristagaren i litteratur svetlana aleksievitj. (citatet är översatt från ryska av mig så undra inte om språket är klumpigt).

"överallt omringade av tyskar. vi beslöt oss för att vi på morgonen skulle bryta oss igenom med hjälp av vapen. om vi ändå ska dö var det bättre att dö med hedern i behåll. med vapen i hand.

vi hade tre flickor med oss. på natten gick de hos alla männen*, hos alla som kunde... [enheten bestod av femtio män] alla, naturligtvis, var inte i skick att göra det. nerverna, ni förstår själva. en sån sak... alla redo att dö...

på morgonen var det bara några som lyckades rädda sig... få... kanske sju personer, av ursprungligen femtio [se ovan!], om inte fler[!]. tyskarna mejade ner dem med kulsprutor... jag minns dom där flickorna med tacksamhet. ingen av dem hittades levande efter morgonen..."

att jå. fortsätt leka soldater bara pojkar. om ni vill vinna mitt och alla andra vettiga mäns förakt.

(* - här fick jag korrigera min översättning efter att ha visat den åt en ryss jag känner, han påpeka att männen inte gick hos flickorna, enligt texten, utan tvärtom, de hos männen)

den elaka bloggaren
18.01.2016 kl. 13:11