det sociala arvet och en tallrik med nudlar

kära läsare, jag prata igår med en vän om ärftlighet, om hur han ser de våldsamma tendenser som gett honom en del tid i domstolar och i psykvården gå igen i hans egna söner. han försöker motverka det genom att ge dem nåt han inte fick: ett socialt arv som betonar motsatsen, vikten av att hantera konflikter vettigare.

det fick mig att tänka på en kväll för några veckor sen då jag var hemma hos en vän som hör till de lägsta inkomstklasserna, som ibland helt saknar en inkomst. han är frånskild och hans son som då var hos honom sku få nåt att äta för dan. det blev en tallrik fylld till brädden med nudlar ur ett färdigt paket.

now, jag är ingen gourmand eller så men när jag såg den tonåriga pojken hämta sin tallrik fylld med endast kolhydrater tänkte jag att det här var just vad fattigdom är. den här pojken sku ikväll igen inte alls få lika bra byggstenar för sin kropp och för sin hjärna som kompisen i ett medelklasshem. och jag kände mig arg på min vän för att han hade måsta föda barn till den här världen innan han hade en aning om hur han sku ge dem duglig mat på tallriken.

jag berätta om nudeltallriken åt den andra vännen, en natt då vi satt i hans bil påväg ut till byn där han bor. han tände en cigarett och prata om hur han alltid hade försörjt sig själv, också när han var knarkare och han jobba nattskift på fabrik. jag vet inte vad jag vill säga med den här texten men man måste kunna bryta kedjan av arv, man måste kunna ställa sig utanför den.

den elaka bloggaren
05.04.2016 kl. 14:58

männen och barnet på gatan (reseminnen del 2)

kära läsare, jag satt på en krog med min flickvän och åt mat när klockan närmade sig midnatt och på uteserveringen utanför satt och emellanåt stod en ung man som såg speedad ut, han kunde inte sitta stilla utan rörde sig som en sprattelgubbe.

en äldre servitör han hade fistbumpat innan han gick ut (en äldre släkting?) stod inne i krogen och tittade ut på honom, som att han var orolig för honom.

på trottoaren mittemot satt en ung man med sydeuropeiskt utseende med ett litet barn i famnen. alla tiggare i stan har små barn i famnen, ett barn per tiggare. klockan närmar sig midnatt.

tänker ännu på hur ögonen såg ut att slockna på mannen som slet i min arm kvällen innan, då jag röt åt honom att han måste respektera mig. vem respekterar vem. barnet sitter i famnen på tiggaren ute på trottoaren mitt i natten.

den elaka bloggaren
01.04.2016 kl. 17:22

en man som slet i min arm

kära läsare, för några dar sen befann jag mig om kvällen nära en stor sevärdhet och kring platsen kryllade det av souvenirförsäljare och liknande. en av dem siktade in på mig och jag sa redan när han närmade sig "tack, jag är inte intresserad".

han sålde nåtsorts smått krääsä som väl ingen köper annat än av medlidande och han tog i min hand för att få visa det, men jag gick vidare och upprepa att jag inte är intresserad. då började han dra i min hand och tittade mig i ögonen och fråga "varför ser du så rädd ut"?

jag försökte dra till mig handen men han höll i den hårt och fortsatte fråga varför jag var så rädd och om jag inte ville titta på hans prylar. tillslöt röt jag åt honom att han måste respektera mig och då försvann leendet från hans läppar och han släppte min arm.

jag krävde att han respekterar mig och då gjorde han det, helt som att han i stunden blev påmind om att det ju är så man ska göra. kanske därför att han inte själv blir respekterad. kanske för att det här systemet ligger som ett ton av tegelstenar på hans rygg.

den elaka bloggaren
30.03.2016 kl. 14:00

love can save your life (bloggpausen fortsätter lite till)

kära läsare, det mörka från förra veckan har ljusnat betydligt, tackvare kärleken från min älskade. det var gamla spöken som kastade en mycket konkret skugga över mitt liv och saker jag måste lära mig genom det. kom ihåg att ta hand om dem som ni har omkring er, några ord av sympati, en stunds lyssnande kan rädda liv. den elaka bloggen återkommer efter påsken.

den elaka bloggaren
23.03.2016 kl. 12:02

en liten påminnelse: att tigga är att arbeta

kära läsare, jag har under månaden som gått hört av två personer som jag pratat om tiggare med, den ena klassiskt finlandssvensk höger och den andra mer socialdemokratisk, att de nog kan tänka sig att ge pengar åt nån som jobbar (t.ex. säljer de hemlösas tidning eller hjälper till vid sopsorteringen - det senare exemplet från sverige), men inte åt nån som bara står och tigger (eller som den som var högervriden sa "står och lipar").

det är alltså ett arbete att tigga.

att göra sitt kropp till ett tecken, som berättar åt allmänheten att det sociala skyddsnätet inte funkar för att fånga upp alla som behöver det, är ett arbete. det är en form av informationsspridning som behövs. det ska man få lön för och det är de som drar nytta av det, den oupplysta massan som ser dem ("tiggarna", alltså informatörerna) som ska betala.

så när du ger pengar åt en tiggare ska du säga "tack". det brukar jag säga. precis som du tackar i butikskassan när du har betalat.

den elaka bloggaren
11.03.2016 kl. 15:59

kvinnodan är förbi - nu kan jag mainsplaina vidare om klassamhället

kära läsare, hela gårdagen tänkte jag att jag sku skriva ett inlägg med temat kvinnodag och tillslut insåg jag att jag ju kunde göra bättre än så: jag kunde vara en mansröst som var tyst. tänk så bra.

idag läste jag utbildningsministerns kommentarer till demonstrationen mot nedskärningen i studiestödet, hon tyckte att det "känns otrevligt" men påpekar att hon bara följer order, hups, nej, hur säger hon "för vidare arbetet, men inte själv har fattat beslutet".

i texten nedan konstatera jag att usas inkomstfördelning är europas framtid. det är förstås bara en gissning, inte ett faktum (vilket de övriga uppgifterna var). men det här beslutet visar åtminstone på viljan att återuppliva klassamhället inte bara ekonomiskt utan också utbildningsmässigt.

well, ni vet vad som väntar när intelligenta mänskor inte kan utbilda sig pga. att de är födda i "fel familj". man får högintelligenta, arga ledare för de lägre klasserna. då blir det antagligen klasskrig.

den elaka bloggaren
09.03.2016 kl. 17:00

världen är oerhört orättvis - mera om ojämlikheten


kära läsare, jag testa ett gratis bildredigeringsprogram (eftersom det är sjukt att photoshop, indesign osv. har ett sånt stryptag på marknaden) och gjorde grafer som illustrera hur inkomst- och egendomsfördelningen ser ut i den verkliga världen. så här sku det se ut om man sku ta 100 personer som representerar varje procent av befolkningen och delade upp en stor sal enligt dels deras inkomst i europa och usa och dels deras egendom (i europa i det här fallet - usa är ännu mera orättvist fördelat).

i den fjärde och sista bilden är centrum med klarare färger den del av egendomen som mänskor har fått i arv (70% i arv plus 10% som uppskattning på hur mycket som bara är ränta på arv), dvs. den del av egendomsfördelningen och orättvisan som var bestämd innan de här mänskorna ens föddes, som de alltså med sitt eget arbete eller hänsynslöshet inte har kunnat påverka alls. det skuggade området omkring är det som de från sin födsel kanske kunde påverka, men som verkligheten främst har bestämt att de som redan har kommer att få (genom räntans och kapitalismens logik).

källa: "kapitalet i det tjugoförsta århundradet" av piketty.

fördelningen av inkomst i europa:

fördelningen av inkomst i usa (dvs. europas framtid):

fördelningen av egendom i europa:

fördelningen av egendom i europa, den ärvda delen med klara färger i mitten:

den elaka bloggaren
04.03.2016 kl. 11:26

våld mot kvinnor i populärkulturen

kära läsare, jag såg filmen "tillsammans" av lukas moodyson på helgen och konstatera förutom att filmen försvara traditionella borgerliga värderingar på samma gång som den låtsades handla om sjuttiotalets kollektivism, att det viktigaste budskapet moodysson ville föra fram är att det är ok att använda våld mot kvinnor.

huvudberättelsen är en kvinna som lämnar en man med svåra aggressivitetsproblem som har slagit henne flera gånger. vi följer med hur ledsen mannen är, vilket han hanterar genom att supa och också misshandla personalen på en kinesisk restaurang, och sen hur han påstår åt kvinnan att han har slutat dricka så att hon tar honom tillbaka, vilket utgör filmens "lyckliga slut".

en annan central del av det "lyckliga slutet" är en man i kollektivet som plötsligt besluter sig för att misshandla sin flickvän för att hon har levt precis som de har kommit överens om att de skulle leva - i ett öppet förhållande. som scenen är uppbyggd är tanken uppenbarligen den att tittarens sympatier ska vara på den misshandlande mannens sida. han kastar ut henne ur huset, vilket är en akt av våld. 

alltid då en man tar i en kvinna för att flytta eller hålla kvar henne mot hennes vilja är det våld. 

tänker också på 1:54 i den vidriga balladen från helgens umk. åtminstone mig stör den simulerade akten att hårt stöta bort en kvinna. det som det refererar till är inte ok. en man som demonstrerar sin fysiska styrka (genom att hålla i eller flytta henne mot hennes vilja) för att få igenom sin poäng använder därmed våld för att tysta ner henne och kuva henne. tänk att det ska vara så svårt.

den elaka bloggaren
01.03.2016 kl. 11:05

de andliga har rätt (inte de som tror på gud fader, dock)

kära läsare, ett långkörarämne här på bloggen. jag läser för tillfället en modern klassiker inom new age/självhjälpslitteraturen "the power of now" av eckhart tolle. det är roligt, eftersom jag känner igen det han skriver om från mina egna, omfattande erfarenheter av meditation.

det är roligt att läsa hur andliga mänskor skriver, eftersom jag själv inte har blivit inkörd i den traditionen via det skrivna ordet. utan genom egen erfarenhet (vilket för övrigt också gäller eckhart tolle som hade sin första andliga upplevelse genom en sorts psykosliknande upplevelse kopplad till djup depression och livskris).

jag vet när jag läser om fenomen som att leva i den här världen med blicken hela tiden också riktigt inåt mot det eviga ljuset, så att allt man upplever och gör i den här världen känns mindre panikartat, mindre vinn-eller-försvinn, mer "ok, det här är ett projekt jag kan ta mig an, men mitt eget värde eller min lycka står inte och faller på det" - jag vet att det är nåt man de facto kan göra.

bara man har en teknik för att vända blicken bort från den konkreta fysiska världen. nån form av transcendens. det finns saker som kan komma nära: långa tider i skogen, musik, våld och det finns saker som för rakt på av vilka jag rekommenderar meditation.

det finns omständigheter som gör det svårare att ha det här sättet att se på världen, av vilka t.ex. kan nämnas: liv i en stad (massor med stressande sinnesintryck), ständig hjärnaktivitet i stilen aldrig koppla bort från medier, modernt arbetsliv (som oftast) och att vara väldigt upptagen med ens självbild (t.ex. genom att skriva om sig själv, fota sig själv hela tiden, tänka på hur man ter sig för andra) osv.

det här nu som en random liten anteckning som egentligen inte hade så mycket med boken jag nämnde ovan att göra. förutom att den kan vara helt givande att läsa. så länge man kommer ihåg att man behöver en bra teknik också för att nå det stadium av upplysning som eckhart lite felaktigt antar att man kan uppnå hur lätt som helst.

den elaka bloggaren
25.02.2016 kl. 19:27

om uteliggarna i shoppingstaden stockholm

kära läsare, jag besökte stockholm på helgen och såg folkmassorna på shoppinggatorna.

jag såg också uteliggarna vid metrostationen, i det här fallet slussen. kanske tio som ligger i par i sängar bäddade på lastpallar under betongbron, alldeles bredvid snöslasket och mänskorna som är på väg till eller från barerna. ser gamla par ligga och sova i dubbelsängar, med filtar dragna upp till öronen.

det är vanligt att man ska säga nåt bra om stockholm när man har varit där. men ett samhälle kan bedömas efter hur det behandlar sina svagaste. jag pratar med en stockholmare med finländsk bakgrund som berättar att det finns hälften så många härbärgen för hemlösa i stockholm som i helsingfors, fastän staden är dubbelt så stor.

shoppinggatorna är smockfulla med mänskor, mycket mer än i helsingfors, man konsumerar alltså mera här, man har råd att köpa mycket, mycket mer än man behöver. men man låter gärna mänskor, också gamlingar, ligga och sova på lastpallar bredvid trottoaren utanför metrostationen. det berättar egentligen allt nån behöver veta.

den elaka bloggaren
23.02.2016 kl. 12:24